Home / Artikelen / Hoe oud worden katten?

Hoe oud worden katten?

Hoe oud worden katten? Dat is een vraag die lijkt op: hoe oud worden mensen? Het antwoord: dat hangt er vanaf. Om antwoord te kunnen geven op je vraag, moeten we dus eerst iets preciezer verwoorden over wat voor een kat we het hebben. Een straatkat, Een huiskat? Heeft de betreffende kat toegang tot een dierenarts? Woont hij of zij in een veilige omgeving, of juist niet?

Gemiddelde levensduur huiskat: 14 jaar

Dé Hollandse huiskat bestaat natuurlijk helemaal niet. Dat is geen soort of ras. Maar we kunnen er wel vanuit gaan dat de meeste huiskatten in Nederland goed worden verzorgd. Ze krijgen regelmatig te eten en te drinken. Hebben een plek waar ze lekker kunnen slapen. Misschien spelen ze zelfs in tuinen waar kattenkruid woekert. En, niet onbelangrijk: als ze ziek zijn is er een dierenarts. Nou, zo’n kat wordt gemiddeld rond de 14 jaar oud.

25% van alle huiskatten wordt 17 jaar

De gemiddelde levensduur van een kat is precies dat: een gemiddelde. Er zijn er ook die veel ouder worden. In Nederland wordt naar schatting 25% van alle katten tenminste 17 jaar oud. Dus sommige worden zelf nóg ouder. Zelfs katten van 20 jaar komen ook geregeld voor.

Oudste kat ooit

Het befaamde Guiness book of records houdt bij wat de oudste kat is. De Amerikaanse Creme Puff staat genoteerd als oudste kat die ooit heeft geleefd. Die is om precies te zijn maar liefst 38 jaar en drie dagen oud geworden. Hij kwam in zijn geboorteplaats Austin, Texas, de Verenigde Staten te overlijden op 3 augustus 2004. De vorige houder van dit imposante kattenrecord was de opa van Puff: Rex Allen. Het kan verkeren.

Oudste nog levende kat

Ook wordt bijgehouden wat de oudste nog levende kat is. Momenteel is dat de eveneens Amerikaanse kat Corduroy is. Die is maar liefst 26 jaar oud. Nog een eind weg van de eerder genoemde 38 jaar, maar toch.

Hoe oud worden raskatten

Hoe oud worden straatkatten?

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat straatkatten lang niet zou oud worden. Zij krijgen immers niet de verzorging en liefde die de meeste huiskatten wel krijgen. Ook worden zwerfkatten gemiddeld genomen vaker getroffen door ziektes. Al is het maar omdat ze niet zijn gevaccineerd. Maar ze leven ook onder omstandigheden waar ziektes zich makkelijker verspreiden.

Niet alle buitenkatten zijn hetzelfde

Een aantal factoren kunnen de levensverwachting van buitenkatten beïnvloeden. “Buiten” betekent iets anders afhankelijk van waar een kat leeft en hoe de kat leeft. Leef je in een stad, dorp, een landelijke locatie of juist een stadslocatie? Hoeveel buren hebben er ook buitenkatten? Woon je in een omgeving met roofdieren? Zijn er wilde of zwerfdieren in de buurt? Is het weer het hele jaar door geschikt om buiten te leven? Hoe dicht woon je bij drukke wegen?

Gevarieerde levensverwachting

Ze hebben echter ook de vrijheid om te verkennen, hun favoriete hekwerken bij hun territorium te betrekken en natuurlijke lichaamsbeweging te krijgen. Omdat er zo veel meer onvoorspelbare variabelen zijn, zijn de getallen niet heel hoog en varieert de levensverwachting sterk tussen 3 tot 10 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor buitenkatten is 5,6 jaar.

Hoe oud worden raskatten?

Het kattenras is een belangrijke factor die de levensverwachting bepaalt. We kunnen de gemiddelde levensverwachting voor elk kattenras bespreken, maar dan zijn we nog wel even bezig. Gemixte kattenrassen zijn, over het algemeen, meer weerbaar en leven langer leven dan een puur kattenras. Dat komt omdat rassen vaak op uiterlijk worden gefokt en niet op hoe oud ze kunnen worden. Gemiddeld worden ze enkele jaren minder oud dan huiskatten. Ga dus uit van 10 – 12 jaar oud.